Welke soorten rugpijn zijn er?
Rugpijn is ontzettend vervelend. Het belemmert je in ontzettend veel dingen. Zowel in je werk als ook in je privé leven. Even een simpele boodschap doen is al een opgave. Soms ben je misschien wel bang dat het iets ernstigs is, of dat het nooit meer over gaat. In deze blog vertel ik je alles over de verschillende soorten rugpijn.
Hierdoor zie je door alle bomen het bos niet meer. Je bent misschien naar de huisarts geweest, naar de fysiotherapeut of zelf naar het ziekenhuis, op zoek naar een oplossing voor jouw rugklachten. Er worden moeilijke medische termen gebruikt, waardoor je helemaal niet meer begrijpt wat je precies hebt. En omdat deze medici het altijd druk hebben, is er weinig uitleg voor jouw vragen. Want wat voor soort rugpijn heb je precies en gaat het ooit over?
Rugklachten kun je scheiden in twee soorten
1. Specifieke rugklachten
Rugklachten die medisch aantoonbaar zijn. Dit betekent dat er een medische diagnose gesteld kan worden doordat het zichtbaar is op een CT-scan of een MRI. Dit kan aangeboren zijn en ook niet aangeboren. Ik vertel je zo meer over welke specifieke rugklachten er precies zijn.
Volgens volksgezondheidszorg zijn ongeveer 5% specifiek. Dat betekent dat dus bijna alle rugklachten zonder medisch aantoonbare afwijking is.
De meest voorkomende specifieke rugklacht is een hernia
Een hernia betekent letterlijk: breuk of uitstulping. Bij een rug hernia is er een uitstulping ontstaan uit de tussenwervelschijf. Deze drukt tegen de zenuwen aan waardoor de zenuw minder ruimte krijgt en bekneld. Dit uit zich in rugpijn, maar ook in pijn uitstralend naar de benen. Omdat dit zenuwpijn is voelt het vaak tintelend en brandend. Mensen die een hernia hebben ervaren vaak het gevoel dat ze niet weten welke houding ze meer moeten aannemen, omdat elke houding pijn geeft. Zitten, liggen, niets is meer fijn.
Lijst met specifieke rugklachten
- Rugklachten na een ongeluk of val
- Rugklachten die ontstaan in die tienertijd of na het 55e levensjaar
- Rugklachten die continu aanwezig zijn en steeds erger worden
- Bij iemand die eerder kanker heeft gehad
- Ontstaan na langdurig medicijngebruik
- Beknelling van het wervelkanaal
- Een gebroken of verschoven wervel
- Spontaan gewichtsverlies (meer dan 5 kg per maand)
- Uitval en vermindering van kracht en gevoel
- Incontinentie problemen
Ga naar de huisarts
Van dat lijstje specifieke rugklachten wordt je niet vrolijk. In dat geval is het ook aan te raden om contact op te nemen met de huisarts. Deze kan verder onderzoek doen en kijken of er een doorverwijzing naar een specialist nodig is.
2. A-specifieke rugklachten
De oorzaak van a-specifieke rugklachten
Ondanks dat er dus geen medisch aantoonbare oorzaak is, heeft maar liefst 95% van alle mensen met rugklachten hier last van. Dit wil je natuurlijk graag oplossen. Helaas is hier tot op dit moment in het reguliere circuit weinig antwoord op. Veel mensen krijgen daarom vaak te horen: ‘U zult er mee moeten leren leven’ of ‘Uw rug zal altijd een zwakke plek blijven’.
Dit is precies de reden dat ik Rugpijn Herstel heb opgericht. Met mijn achtergrond uit de topsport revalidatie en veel ervaring op het gebied van a-specifieke rugklachten kwam ik tot een bijzondere ontdekking. Iedereen heeft een eigen manier van bewegen. Dit noemen ze een natuurlijk beweegpatroon. Dit patroon kan verstoord worden door allerlei verschillende factoren: werk, sport, soort schoenen, houding etc. Zodra jouw natuurlijk beweegpatroon verstoort is kan je rugklachten ontwikkelen. Het is dus heel belangrijk om jouw natuurlijk beweegpatroon te weten en dit te herstellen. Vanuit die gedachte werk ik nu met een uniek en eigen behandelmethode waar honderden mensen al hun weg naar volledig herstel hebben gevonden.
Acute en chronische lage rugpijn
In het begin heb je acute lage rugpijn. Dit betekent dat je 0-6 weken last hebt van je rugklachten. Houdt je langer klachten? Vanaf 7-12 weken is het subacute rugklachten. Houd je langer dan 12 weken last van je rug? Dan wordt dit chronische rugpijn genoemd. Ontzettend veel mensen hebben chronische rugpijn en hebben gehoord dat als het chronisch is, je nooit meer van je rugpijn afkomt en het dus blijvend is. Dit klopt niet. Chronisch betekent dat jouw rugpijn langer dan 12 weken is, maar het betekent niet dat je er nooit meer vanaf kan komen.
Hoe je rugklachten kan oplossen
Als alles in je lichaam is aangespannen, kun je niet meer bewegen. Maar als alles ontspannen is, kun je ook niet bewegen. Dus massage is niet altijd de oplossing, maar oefeningen doen dus ook niet. Je moet weten welke spieren bij jou van nature ontspannen horen te zijn en welke aangespannen horen te zijn. Als je dit weet kun je de juiste behandeling toepassen. Dit is een hele andere benadering dan de meeste therapieën doen. Veel mensen worden op dezelfde manier behandeld vanuit een standaard protocol. Het gevaar is dat je met een verkeerd protocol, nóg verder uit je natuurlijk beweegpatroon gaat. Zorg er dus voor dat de behandeling die je krijgt direct goed is, want anders verergeren klachten. Dit hoor je ook regelmatig van mensen die in behandeling zijn geweest. Ze hebben meer last gekregen van hun klachten door het behandelen. Dan weet je dat er een verkeerd behandelprotocol is toegepast, wat niet overeenkomt met het beweegpatroon van die persoon.
Bij Rugpijn Herstel is een speciaal behandeltraject gericht op volledig herstel van jouw rugklachten. Door mijn eigen behandelmethode onderzoeken we de oorzaak en hebben we hier direct een passende behandeling bij. Kom gerust eens langs in de praktijk!
Samengevat:
- De meeste rugklachten zijn zonder medisch aantoonbare oorzaak
- Zorg voor een 50/50 balans van ontspanning en ontspanning
- Toch rugklachten gekregen? Vanaf het eerste moment het juiste behandelprotocol.
Wil je direct de beste behandeling die het beste bij jou past? Maak dan hier online een afspraak!